Zielone warzywa uznawane są za jedne z najzdrowszych, są bogate w witaminę C, magnez oraz błonnik, a przy tym są niskokaloryczne. Ale to nie wszystko… Zielone warzywa zawierają bardzo cenne dla naszego organizmu białko – glutation.Co to właściwie jest?

Co to jest GLUTATION?


Glutation często jest nazywany najważniejszym przeciwutleniaczem w naszym organizmie. Jest to tripeptyd złożony z trzech aminokwasów: kwas glutaminowy, glicyna, cysteina. Jest to związek wytwarzany w wątrobie, a jego poziom w dużej mierze zależy od trybu życia.

Jak działa glutation?

działanie antyoksydacyjne– neutralizuje wolne rodniki, zapobiegając tym samym chorobom oraz starzeniu się organizmu.

detoksykacja– rozkłada toksyny oraz oczyszcza organizm z metali ciężkich.

wzmocnienie odporności-glutation wspomaga produkcję białych krwinek, które wspomagają odporność organizmu.

Glutation to najważniejszy antyoksydant w naszym organizmie. Już sam w sobie jest silnym przeciwutleniaczem, a dodatkowo jego obecność warunkuje również działanie innych przeciwutleniaczy tj witamina A, C, które razem potęgują swoje działanie.

Przy nieodpowiednim poziomie glutationu komórki macierzyste obumierają, a co za tym idzie, nasz organizm starzeje się. Do zmniejszenia poziomu glutationu przyczynia się silny stres, wysiłek fizyczny, zła dieta, infekcje czy starzenie się organizmu. Wszystkie wymienione czynniki są obecnie częścią naszego życia. Dlatego ważne jest, aby utrzymywać glutation na właściwym poziomie.

Jak zadbać o właściwy poziom glutationu?

Przede wszystkim należy pamiętać, aby w naszej diecie obecne były produkty z poniższej listy?

  • Bok Choy
  • Brokuły
  • Brukselka
  • Kapusta
  • Kalafior
  • Jarmuż
  • Gorczyca
  • Rzodkiewka
  • Rzepa
  • Rukiew wodna
  • Szpinak
  • Szparagi
  • Cebula
  • Czosnek
  • Glutation znajdziemy również w rybach, podrobach, wołowinie oraz serwatce proteinowej.

Glutation jest polecany osobom prowadzącym aktywny tryb życia. Poprawia wydolność organizmu, wspomaga regenerację, zwiększa poziom hormonu wzrostu, obniża poziom kortyzolu, przyspiesza redukcję tkanki tłuszczowej, wspomaga odporność, łagodzi objawy zmęczenia, obniża poziom kwasu mlekowego. A co najważniejsze: rewitalizuje, dodaje energii oraz pomaga zachować młodość.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.