Banalnie prosty przepis na krem czekoladowy z kaszy jaglanej, bez glutenu i laktozy. Wzmacnia organizm, rozgrzewa i przede wszystkim przepysznie smakuje!

Kaszę jaglaną chyba już wszyscy znają i doceniają jej właściwości. Dla mnie jej największą zaletą jest to, że nie zawiera glutenu i można wyczarować z niej przepyszne dania na słodko lub wytrawne.

Kasza jaglana sama w sobie posiada właściwości rozgrzewające, wzmacnia osłabiony i wychłodzony organizm, a dodatek płatków chili potęguje ten efekt.

Warto tak przygotowany krem przelać do słoiczka, zakręcić, a następnego dnia zabrać ze sobą np do pracy. Dzięki temu, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego, mamy pod ręką zdrowy i pożywny deser.

KREM CZEKOLADOWY Z KASZY JAGLANEJ – przepis

SKŁADNIKI na 4 porcje

  • 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
  • 2-3 łyżki kakao
  • 1 szklanka mleka roślinnego lub wody
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 2 -3 łyżki miodu lub innego słodzidła
  • płatki chili
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • do udekorowania: płatki chilli / orzechy / starta gorzka czekolada

PRZYGOTOWANIE

  • Kaszę jaglaną przed gotowaniem należy dokładnie wypłukać. Mój sprawdzony sposób na to, aby kasza po ugotowaniu nie była gorzka, to płukanie kaszy we wrzątku, a później kilkukrotnie już w letniej wodzie. Następnie wlewamy ½ szklanki mleka kokosowego i 1 szklankę wody lub mleka roślinnego. Gotujemy pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia płynu i miękkości kaszy, przez ok. 15 minut. Po tym czasie, bez odkrywania, możemy zostawić kaszę na dodatkowe 15 minut. Dzięki temu stanie się delikatna i aksamitna.
  • Miękką, wciąż jeszcze ciepłą kaszę włożyć do pojemnika blendera, dodać resztę mleka kokosowego (1/2 szklanki), miód lub inne słodzidło (ksylitol, agawa), szczyptę płatków chilli i sok z cytryny. Zmiksować na idealnie gładki mus (ok. 2 minuty miksowania).

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.