Dwa składniki superfoods w jednym! Nasiona chia bogate w składniki mineralne, przeciwutleniacze i witaminy. Herbata matcha dodaje energii i jest nieocenionym źródłem antyoksydantów. Brzmi dobrze? A to wszystko w niebywale prostym w przygotowaniu puddingu chia z herbatą matcha! Koniecznie wypróbuj.

SKŁADNIKI:

  • Szklanka mleka (kokosowego, migdałowego, sojowego- wg uznania)
  • 1/4 szklanki nasion Chia
  • 1/3 łyżeczki herbaty matcha
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Agawa lub inne słodzidło – wg uznania

Do wymieszania składników najczęściej używam słoika. Suche składniki wymieszaj razem, a następnie dodaj mleko oraz agawę. Zakręć słoik i wstrząśnij energicznie aż do połączenia się wszystkich składników. Przelej do szklaneczek lub innego naczynia i odstaw do logówki na  minimum godzinę. Zazwyczaj zostawiam pudding na całą noc, aby dobrze zgęstniał. Dekoruj według uznania. Możesz do tego wykorzystać pokrojone owoce lub przygotować mus z malin lub mango.

WSKAZÓWKI

– Można wieczorem wymieszać składniki w niewielkim słoiczku (ok 300ml) a na drugi dzień zabrać ze sobą do pracy- pudding z dodatkiem owoców jest świetnym pomysłem na drugie śniadanie.

– Pamiętaj, aby później pić wodę, aby ułatwić trawienie nasion.

– Dlaczego pudding nie gęstnieje? Prawdopodobnie proporcje były nieodpowiednie i dodano zbyt mało samych nasion.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.