zupa pomidorowa z komosą ryżową

Praca w biurze i zdrowe odżywianie nie zawsze idą w parze. Ten kto pracuje za biurkiem wie jak dużym wyzwaniem jest zapanowanie nad tym co jemy w godzinach pracy. W pośpiechu sięgamy po to co jest najbardziej dostępne i szybkie do pzregryzienia (czyt. kanapki, ciasteczka, „zupa kawowa” 😉 ). Kupienie posiłku z catteringu jest już dobrym rozwiązaniem, ale nie zawsze mamy pewność co ukrywa się w plastikowym zafoliowanym pudełku. Do tego ten plastik…

A może tak ugotować coś co można zabrać ze sobą do pracy? Coś zdrowego, pożywnego i smacznego? Coś co nie zajmuje także dużo czasu w przygotowaniu? Dokładnie tak! 

Przepis na tą pyszną zupę poznałam w trakcie warsztatów kulinarnych w studiu www.cookup.pl. Wykonanie jest banalnie proste, a smak obłędny. Sama zupa zawiera w sobie warzywa, białko i zdrowe węglowodany. Wszystko to, czego potrzebujemy w zdrowym posiłku, który ma nam dodać energii. Ponadto zupy mają to do siebie, że podgrzane na drugi dzień są jeszcze lepsze. Przygotowując duży garnek zupy, możemy zawekować ją w słoiku. Dzięki temu mamy kilka posiłków na najbliższe dni z głowy. Zupa pomidorowa z komosą ryżową to zdecydowanie jeden z moich ulubionych posiłków, które zabieram do pracy.

CIKAWOSTKA

QUINOA jest to typ kaszy, ale nie zwierająca glutenu. Dlaczego jest to kasza doskonała? Dlatego, że zawiera białko kompletne, czyli zawierające wszystkie niezbędne aminokwasy, które nie są syntetyzowane w organizmie ludzkim i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem.

Szczególnie istotną cechą quinoa jest obecność dużych ilości lizyny, aminokwasu ważnego dla wzrostu i odnowy tkanek. Poza tym zawiera mangan, magnez, wapń, żelazo, miedź i fosfor i to w dużych ilościach. 

Quinoa świetnie sprawdza się w daniach wytrawnych, a także na słodko. Często gotuję większą porcję i chowam do lodówki. Dodaję ją do sałatek, dań na ciepło. Czasami jem na śniadanie z podduszonym na maśle jabłkiem z miodem i orzechami- smakuje obłędnie 😛

PRZEPIS

Zupa pomidorowa z komosą ryżową

SKŁADNIKI


1 cebula pokrojona w kostkę

3 ząbki czosnku drobno posiekane

duża marchewka pokrojona w kostkę

mała cukinia pokrojona w kostkę

tofu (ok 170g) pokrojone w kostkę

puszka pomidorów

łyżka koncentratu

1/3 szklanki czerwonej komosy ryżowej (quinoa)

1 łyżka oleju

Płatki drożdżowe lub parmezan 

1,5 litra bulionu

5 ziaren ziela angielskiego, 2 listki laurowa

Sól, pieprz, sos sojowy do smaku

Szczypiorek


WYKONANIE

Przygotuj wszystkie składniki. Do rozgrzanego garnka dodaj olej, pokrojoną w kostkę cebulkę i posiekany czosnek. Podduś chwilę aż cebulka się zeszkli, a następnie dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę. Po 3 minutach wlej cały bulion, dorzuć liście laurowe i ziele angielskie. Po zagotowaniu czas na dodanie puszki pomidorów, łyżki koncentratu, pokrojonego w kostkę tofu oraz quinoa. Gotujemy przez 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię. Na sam koniec dodaj 2 łyżki płatków drożdżowych lub parmezanu. Podawaj z posiekanym szczypiorkiem, który podkreśli smak zupy.  

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.