Matcha herbata

Trend superfoods staje się coraz bardziej popularny. Oszaleliśmy na punkcie zdrowego żywienia i nawet jeśli jest to tylko tymczasowy trend, to szczerze, oby było takich więcej, które mają dobry wpływ na nasze zdrowie. Na mojej stałej liście produktów superfoods jest zielona sproszkowana herbata MATCHA od dobrych kilku lat ze względu na jesj genialne właściwości.

CO TO JEST MATCHA?

Matcha jest to zmielona na pył zielona herbata w formie pudru. Do jej produkcji stosuje się głównie rodzaj japońskiej herbaty Tencha, która uprawiana jest na certyfikowanych uprawach w Japonii, ze względu na najlepsze warunki do jej wytwarzania. Warto to zapamiętać i wybierać herbatę organiczną tylko i wyłącznie japońską, a unikać tych pochodnia chińskiego, ponieważ mogą być zanieczyszczone np. metalami ciężkimi.

Od herbaty liściastej różni się sposobem jej uprawiania. Rośliny matcha hoduje się w cieniu, a następnie przykrywa przed zbiorem, zwiększając tym samym produkcję chlorofilu i aminokwasów. Zebrane liście są układane w celu wysuszenia, usunięcia żyłek i rozdrobnienia, a następnie zmielenia na drobny proszek – produkt końcowy, który znamy jako matcha.

Dla jednych matcha może być kojarzona z tradycyjnym japońskim rytuałem parzenia, a dla innych jako barwnik do przyrządzania oryginalnych deserów. Dla mnie to przede wszystkim duża dawka energii i wspaniały antyoksydant. Sprawdź dlaczego warto pić sproszkowaną zieloną herbatę.

Oto 6 powodów dla których warto zamienić ulubione latte lub małą czarną na filiżankę zielonego napoju:

WIĘCEJ ENERGII

Matcha zawiera 2 razy więcej kofeiny w porównaniu do herbaty liściastej oraz wiele innych składników, które razem wpływają na zwiększenie koncentracji i jasność umysłu. Ilość kofeiny w jednej filiżance zielonej herbaty odpowiada 1/3 kawy. Niemniej jednak w przeciwieństwie do kawy, zielona herbata nie powoduje nerwowości, czy nadpobudliwości. A wszystko to dzięki aminokwasowi o nazwie L-teanina, które ma działanie uspakajające i relaksujące. Kofeiny z L-teaniną działają synergicznie poprawiając zmysły poznawcze i balansując skoki kofeiny.

RELAKS I REDUKCJA STERSU

Zawarty w zielonej herbacie aminokwas L-teanina pomaga zachować spokój umysłu w stresujących momentach. Z tego względy warto przy wymagających projektach zamiast kawy sięgnąć po filiżankę matchy i ze spokojem podejść do pracy. 

PODKRĘCENIE METABOLIZMU

Matcha zawiera katechiny, które pomagają przyspieszyć metabolizm, a to z kolei przyspiesza spalanie kalorii. Jeśli dbasz o sylwetkę, matcha powinna zostać nieodłącznym elementem Twojej diety.

PIĘKNA SKÓRA

Zawiera ogromną dawkę antyoksydantów. Dzięki temu wspaniale działają na naszą skórę, ponieważ to właśnie one walczą z wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi za proces starzenia. A to sprawia, że skóra na dłużej zachowa młodość i witalność . Dodatkowo matcha bogata jest w witaminy A, C, B i K.

WIĘCEJ ZIELONEGO W ZIELONYM

Jaka jest przewaga herbaty matcha nad liściastą? Otóż zawiera aż 10 razy więcej wartości odżywczych, dlatego można powiedzieć, że jest skoncentrowaną wersją zielonej herbaty liściastej.

Tak jak wspomniałam powyżej, matcha jest dobrym źródłem chlorofilu. Ma on bardzo dobre właściwości detoksykujące. Podobnie jak spirulina, chlorofil wiąże metale ciężkie i inne toksyny usuwając je z naszego organizmu.

Sproszkowana zielona herbata ma wszechstronnie pozytywne działanie na nasz organizm i na nasze samopoczucie, dlatego warto włączyć ją do codziennego menu. Herbatę można przygotowywać tradycyjnie zaparzając ją lub przygotować efektowne napoje lub desery i z tego względu polecam poniższe przepisy.

WANILIOWE MATCHA LATTE 

WANILIOWY PUDDING CHIA Z MATCHA

WSKAZÓWKI

– W sklepie five o’clock matcha sprzedawana jest na wagę. Jeśli nie używasz regularnie herbaty, poproś o małą porcję, np 25g (ok 25 zł)

– Do zaparzenia wg mnie wystarczy 1/4 łyżeczki. Lubię delikatniejszy smak. Do pracy zaparzam matche w kubku termicznym – łatwo i szybko wymieszać poprzez wstrząśniecie zamkniętego kubka.

– Matche należy przechowywać w ciemnym miejscu i najlepiej w lodówce. Wtedy na dłużej zachowa świeżość i kolor.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *